V svetu je mnogo nagrad, ki jih podeljujejo mladinskim avtorjem in njihovim knjigam. Tu smo sestavili  izbor le nekaterih najpomembnejših.

Častni seznam ALA otroške literature

Nanj se avtomatsko uvrstijo aktualne dobitnice Newberyjeve medalje, Caldecottove medalje, Belpréjeve medalje, Sibertove medalje, Geiseljeve nagrade in Batchelderjeve nagrade.

Medalja Randolpha Caldecotta

Vsakoletna nagrada za “najboljšo ameriško otroško slikanico”. Poimenovana je po Randolphu Caldecottu, angleškem ilustratorju iz 19. stoletja. Podeljujejo jo od leta 1938. Nagrajena knjiga je samodejno dodana na Častni seznam ALA.
Častni seznam

Nagrada Corette Scott King

Vsakoletna nagrada je namenjena afroameriškim avtorjem in ilustratorjem izjemnih otroških in mladinskih knjig, ki odražajo afroameriško izkušnjo. Podeljujejo jo od leta 1985.
Častni seznam

Nagrada Pure Belpré

Vsakoletna nagrada je namenjena avtorjem za odlično upodobitev latinoameriških izkušenj v otroški literaturi. Nagrado od leta 1996 podeljuje oddelek za otroško literaturo (ALSC) pri Ameriškem združenju knjižničarjev (ALA).
Častni seznam

Nagrada Mildred L. Batchelder

Nagrada je osnovana leta 1966 v čast Mildred L. Batchelder. Oddelek za otroško literaturo (ALSC) pri Ameriškem združenju knjižničarjev (ALA) jo vsako leto podeli založbi za najboljšo otroško tujejezično knjigo, prevedeno v angleščino in izdano v ZDA. Z nagrado spodbujajo ameriške založnike k iskanju najboljše otroške literature izven meja ZDA.
Častni seznam

Newberyjeva medalja

Medaljo Johna Newberyja vsako leto podeljuje otroški oddelek (ALSC) pri Ameriškem združenju knjižničarjev (ALA) za najvidnejšo otroško knjigo. Nagrada se imenuje po britanskem knjigarju iz 18. stoletja in jo podeljujejo od leta 1921. Nagrajena knjiga je samodejno dodana na Častni seznam ALA.
Častni seznam

Nagrada Michaela L. Printza

Je priznanje za najboljšo knjigo, napisano za mlade, glede na njeno literarno kakovost. Podeljuje jo oddelek za mladinsko književnost (YALSA) pri Ameriškem združenju knjižničarjev (ALA). Nagrada je imenovana po Michaelu Printzu, knjižničarju v šoli v Topeki, v Kansasu.

Vsako leto je le en dobitnik te nagrade, 3 do 4 knjige pa prejmejo častno oznako.

Častni seznam

Carnegieva medalja

je britanska literarna nagrada, ki jo vsako leto podelijo za izjemno novo knjigo v angleškem jeziku za otroke ali mladino. CILIP nagrado imenuje “najstarejša in najprestižnejša knjižna nagrada za otroško literaturo v Veliki Britaniji”.

Nagrada je poimenovana po škotsko-ameriškem človekoljubu Andrewu Carnegieju (1835–1919), ki je v angleško govorečem svetu ustanovil več kot 2800 knjižnic.

Opomba: Ni isto kot medalja Andrewa Carnegiea (Andrew Carnegie Medal), ki jo podeljuje ALA.

IBBY častna lista

Je dvoletni izbor najboljših del pisateljev, ilustratorjev in prevajalcev iz držav članic združenja.

Nagrada Hansa Christiana Andersena

Podeljuje jo Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY). Nagrado podelijo vsako drugo leto enemu še živečemu pisatelju (od leta 1956) in enemu še živečemu ilustratorju (od leta 1966) za “trajni prispevek k svetovni literaturi”.

Nagrada Astrid Lindgren

Spominsko nagrado Astrid Lindgren (Astrid Lindgren Memorial Award) za literaturo podeljuje švedska vlada od leta 2003, da bi z njo spodbujala otroško literaturo in počastila avtorje, ki se v svojih knjigah osredotočajo na pravice otrok.